Un espai públic que connecta natura, ciutat i persones.

L'espai públic de Porta Diagonal ha estat dissenyat prioritzant la sostenibilitat, el benestar i la continuïtat: una connexió fluida entre la ciutat i la natura. Un recorregut accessible i ple de vida uneix cada racó del projecte, oferint espais dissenyats per a les persones.


La plaça de benvinguda
El recorregut comença a La Porta, un espai de benvinguda que actua com a transició entre Esplugues, Barcelona i Porta Diagonal. Aquest espai en el nivell inferior, on s'ubica l'embalsament d'aigua, és el punt d'inici del camí que ascendeix de manera accesible a través dels diferents nivells del projecte fins a arribar a Collserola.

El Camí: connexió i exploració
El Camí és l'eix vertebrador de Porta Diagonal: un recorregut accesible i zig-zaguejant que serpenteja sota pins i alzines, connectant jardins, places i edificis amb el Parc Natural de Collserola.
Dissenyat per fomentar el moviment i la interacció, aquest camí no només facilita l'accés a totes les àrees, sinó que també reforça la sensació d'estar immers en un entorn natural. Al llarg del seu trajecte, trobem diferents espacis dissenyats pel gaudi i la convivència.
Espais que conviden a gaudir i connectar
Al llarg de Porta Diagonal, es descobreixen diferents espais concebuts amb les persones en el centre del disseny que transformen l'espai en un punt de trobada multifacètic:

El Pinar
Situat al vessant que connecta amb Collserola, aquest entorn de vegetació autòctona permet una transició natural amb el parc i ofereix un lloc perfecte per passejar i gaudir del paisatge.

La Plaça
El cor social del projecte, dissenyat per relaxar-se, reunir-se o gaudir d'activitats a l'aire lliure. Dissenyat per ser fresc i acollidor, és el punt de trobada per excel·lència.

L'Amfiteatre
Un espai versàtil dins de la Plaça per a esdeveniments culturals i socials, que també funciona com a mirador.
Més enllà d'aquests espais dissenyats per al benestar, Porta Diagonal posa la natura i la sostenibilitat al centre del projecte a través de diferents estratègies.

Biòtops: Ecosistemes urbans sostenibles
Un conjunt de biòtops actuen com a petits ecosistemes urbans, afavoreixen el creixement de la vegetació i refresquen l'ambient. Són una solució integrada al disseny de l'espai públic per potenciar la biodiversitat i la resiliència climàtica.

Materialitat sostenible i disseny únic
L'espai públic es construeix amb materials naturals i locals, establint un diàleg amb el paisatge de Collserola i reforçant la identitat del lloc:
- Pedra natural i local, que ancla el projecte al seu territori.
- Superfícies permeables, que contribueixen a la regulació tèrmica i la gestió eficient de l'aigua.
- El clàssic panot de Barcelona, però adaptat al color típic d'Esplugues, unint les dues ciutats.

L'aigua com a element
clau
Una làmina d'aigua depurada naturalment amb biofiltres no només refresca l'ambient, sinó que també generen una experiència multisensorial i relaxant. L'aigua no és només un recurs essencial, sinó un element clau que connecta les persones amb la natura i l'entorn.
La làmina d'aigua no només té un paper paisatgístic, sinó que també ajuda a refrescar l'entorn i atreure biodiversitat. Amb el temps, el so so barrejarà amb el cant dels ocells i les granotes, enriquint l'experiència sensorial de l'espai públic.
Ombra, vegetació, materials sostenibles, aigua i biòtops possibiliten un espai públic dissenyat per oferir benestar, confort i una experiència urbana més humana i sostenible.
Fotografia: Jordi Surroca